DJI AIR 2s - Başlangıç Rehberi

yaşam tarzı , Ekipmanlarım

DJI AIR 2s drone kullanımı hakkında cihazın kalkışı öncesi, kalkış esnası ve kalkış sonrası gibi kısımlar da dahil olmak üzere bir çok detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz. 2021 yılı içerisinde güncel bilgilerle hazırlanmış bu yazı, DJI AIR 2s aracını kullanma konusunda sizin için bir rehber niteliğinde olacaktır. Bu yararlı bilgilendirme için yazıyı altı adet bölümde inceleyeceğiz.

1-Drone Kurulumu

Kameranın ön tarafında uçuş öncesi çıkartmanız gereken bir plastik koruyucu bulunur. Bu parça kamerayı, lensi ve Gimbal’ı korumak için vardır. Bu plastik koruyucuyu uçuş sırasında kullanmamanız gerekiyor. Koruyucunun alt tarafına dikkatlice baskı uygulayıp kendinize doğru çekerek kolayca çıkarabilirsiniz. Böylece Gimbal’ı serbest bırakmış olacaksınız. Uçuştan sonra plastik koruyucuyu tekrar takmak için ise cihazı ters tutup Gimbal’ı sabit hale getirmelisiniz. Bu şekilde koruyucuyu tekrar yerine yerleştirebilirsiniz.

Gimbal’ın önce iki ayağını açmalısınız. Daha sonra arka bacaklarını aşağıdan yukarıya doğru açmalısınız. Drone’un pervaneleri takılı halde gelmeyecektir. Bu yüzden pervaneleri kendiniz takmalısınız. Endişelenmeyin, pervaneleri takması oldukça kolaydır. İki çeşit pervane mevcuttur. Birinin üzerinde turuncu işaretler vardır. Bu işaretler hem pervanede hem drone’da bulunuyor. Bu sayede kolayca birbirine takabilirsiniz. Diğer pervane çeşidinde ise böyle bir işaret bulunmuyor. Pervaneleri takarken, takacağınız kısmı alttan tutarak desteklemelisiniz. Daha sonra pervaneyi bu kısma oturtturup okun gösterdiği yönde çevirirseniz kolayca takmış olacaksınız. Uçuşlarda kullanacağınız zaman dört adet yedek pervane getirmeniz iyi olacaktır. Ağaç dallarına takılma gibi durumlarda bu yedek pervanelere ihtiyacınız olabilir. Bataryaları çıkarmak için ise haznesinin yanlarında bulunan iki adet tuşa basılı tutup çekmelisiniz. Geri takarken de yerleştireceğiniz yerine getirip içeri doğru bastırırsanız kolayca takılacaktır.

Drone’un yapısını inceleyecek olursak; sol tarafında Type C (USB C) girişi vardır. Bu Type C girişi kesinlikle şarj etmek için değildir, kaydettiğiniz videoları almak içindir. Cihazın ön tarafında Gimbal, lens, ön sensörler ve üst sensörler bulunur. Bu üst sensörler AIR 2s modelinde yenidir. Sağ tarafta ise SD kart yuvası bulunuyor. Güvenilir bir SD kart almanız yeterlidir, çok pahalı bir kart seçmenize gerek yok. Cihazın arkasında da yine iki adet sensör bulunuyor. Alt kısımda da iki adet iniş sensörü vardır. Aynı zamanda gece iniş esnasında drone’u görebilmek için bir iniş LED’i de bulunur.

Drone’un yapısını inceleyecek olursak; sol tarafında Type C (USB C) girişi vardır. Bu Type C girişi kesinlikle şarj etmek için değildir, kaydettiğiniz videoları almak içindir. Cihazın ön tarafında Gimbal, lens, ön sensörler ve üst sensörler bulunur. Bu üst sensörler AIR 2s modelinde yenidir. Sağ tarafta ise SD kart yuvası bulunuyor. Güvenilir bir SD kart almanız yeterlidir, çok pahalı bir kart seçmenize gerek yok. Cihazın arkasında da yine iki adet sensör bulunuyor. Alt kısımda da iki adet iniş sensörü vardır. Aynı zamanda gece iniş esnasında drone’u görebilmek için bir iniş LED’i de bulunur.

Sinematik görüntülerde Motion Blur denilen bir olay vardır. Bunu elde edebilmek için çektiğiniz FPS‘nin iki katı Shutter Speed kullanmanız gerekir. Örneğin, Türkiye ve Avrupa standartlarında 25 FPS kullanılır, bu durumda Shutter Speed’i 50 ‘ye getirmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için ND Filtre takmanız gerekir. Bu filtreyi basitçe kameralar için güneş gözlüğü olarak tanımlayabiliriz. Takıp çıkartması oldukça kolaydır.

Gündüz çekimlerinde güneş yüzünden ışık çok fazla patlar. Bu yüzden Shutter Speed’i 500-1000 gibi değerlere yükseltmeniz gerekir, böylece düzgün bir pozlama elde edebilirsiniz. Ancak bu durumda da Motion Blur olmaz. Shutter Speed dövüş sahneleri gibi hız ve aksiyon içeren sahnelerde yükseltilmelidir.

2- Kumanda

Öncelikle alttaki joystick’leri çıkarıp yuvalarına yerleştirmelisiniz. Başlatmak için açma-kapama tuşuna ilk seferinde kısa, ikinci seferinde uzun süre basmalısınız. Orta bölümdeki üç adet mod drone’un uçuş hızını ve Gimbal’ın hareket hızını ayarlar. Sinematik modda en yavaş şekilde hareket eder. Normal modda ise biraz daha orta bir hızda hareket eder. Bu iki modda da sensörler devrededir. Spor modunda ise hız en yüksektedir ve sensörler devre dışıdır. Bu yüzden bir yerlere çarpmaması için dikkat etmelisiniz. En soldaki H tuşu ise drone’un kalktığı yere geri dönmesi içindir, uzun tıklamanız gerekir.

Üstte bulunan tekerlek, Gimbal’ı aşağı veya yukarı yönde hareket ettirmeye yarar. Sağ kısımdan ise kamera ve fotoğraf modu arasında geçiş yapabilirsiniz. Sağ üstte kayıt tuşu bulunur. Altta ise Type-C girişi vardır. Buradan kumandayı şarj edebilirsiniz. Hazır hale getirmek için telefon tutucusunu çıkartın. Bir Iphone kablosuyla beraber gelecektir. Sol taraftaki kabloyu çıkartın ve arkaya doğru bırakın. Ardından telefonunuzu yuvalara yerleştirin. Kabloyu telefona takarken yukarıdan takmaya dikkat edin ki kullanırken size zorluk çıkarmasın. Son olarak, iki tane Joy Stick vardır. Bunlardan sağ taraftaki ileri-geri hareket etmenizi sağlar. Soldaki ise drone’a sağ veya sola doğru yön vermenizi sağlar. Aynı zamanda bu sol tuşa yukarı veya aşağı yönde basarak drone’u alçaltıp yükseltebilirsiniz.

3- DJ Fly App

Uygulamayı ilk açtığınızda, sol üst kısımda bir güncelleme uyarısı göreceksiniz. Uçuş izni alabilmek için bu güncellemeyi yapmanız gerekir. En sağda bulunan “Go Fly” tuşuna tıkladığınız zaman uçuş moduna geçersiniz. Daha sonra karşınıza çıkan ekranın üstünde “dikkatli uçurun” yazısı göreceksiniz. Buraya tıklayıp, uçuracağınız bölgeye özel ayarlamaları yapabilirsiniz. Üstte drone’u bulmak için bir özellik bulunur. Bu sayede sizden uzakta iniş yapan drone’u harita yardımıyla bulabilirsiniz. Kalkıştan önce solda bulunan drone’u kaldır tuşuna basılı tutarak havalanmasını sağlayabilişiniz.

Sağ üstte bulunan üç nokta görünümlü kısmı inceleyelim. Bypass, Break ve Off yazılarını göreceksiniz. Bypass’ta drone önüne bir engel geldiği zaman bunun etrafından geçmeye çalışır. Break’te iken engel ile karşılaşınca durur. Off’ta ise engele çarpar.

Sağ üstte bulunan üç nokta görünümlü kısmı inceleyelim. Bypass, Break ve Off yazılarını göreceksiniz. Bypass’ta drone önüne bir engel geldiği zaman bunun etrafından geçmeye çalışır. Break’te iken engel ile karşılaşınca durur. Off’ta ise engele çarpar.

Bir altta “Disable Sideways Flight” yazısı göreceksiniz. Bu seçeneği açarsanız drone sizi yana giderek takip etmez, hep dümdüz gider.

Alttaki gelişmiş güvenlik ayarları sayesinde sinyal kaybedildiğinde drone’un ne yapacağını belirleyebilirsiniz. Eve dön, alçal ve havada dur seçenekleri mevcuttur

Kamera bölümünden MP4 ve MOV modlarından birini seçebilirsiniz. Renk bölümünde de üç adet seçenek bulunur. D-log, HLG ve Normal. D-Log kullanımı, sonrasında daha çok düzenleme gerektirir.

Alt kısımdaki Histogram sayesinde pozlamayı doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Aşırı Pozlama Uyarısı, patlama yerlerini zebra işareti ile gösterir.

Stroge Location bölümünden kartları formatlayabilirsiniz.

“İletim” bölümünde HD ve Yumuşak olarak iki seçenek bulunur. HD, ekranın en iyi çözünürlüğünü sunar. Yumuşak seçeneği ise düşük çözünürlüktür ancak yineleme anlamında iyidir.

4- İlk Çekim

Burada başlarken en önemli kural, çekim için rahat bir pozisyon almanızdır. Böylece drone uçuşuna daha iyi odaklanabilirsiniz. Kalkışı gerçekleştirmek için ekranın solundaki kalkış butonuna basmak yerine, iki joystick’i içe ve aşağı yönde basılı tutup sol joystick’i yukarı itebilirsiniz. Böylece kalkış gerçekleşecektir.

5- Pozlama

Görselde patlama yapan yerleri düzelttikten sonra çekime devam edebilirsiniz. Patlayan yerler zebra deseniyle gösterilecektir.

6- D-Log Düzenleme

Bu son maddede çekilen maddelerin bilgisayarda nasıl düzenleneceğinden bahsedeceğiz. Öncelikle, geçişlerin sert olduğu çekim bölümlerini kayıttan silebilirsiniz. Sol üstte bulunan Layer’lar ile çalışabilirsiniz. Log çekimler ışıkları ve gölgeleri ortaya doğru sıkıştırır. Doygunluğu en alt seviyeye indirir. Bu nedenle sonradan bunların düzenlenmesi gereklidir. Genellikle en parlak yeri, en üst 100 çizgisine; en karanlık bölgeyi de 0 alt bölgesine getirmek gerekir. Orta bölge ise duruma göre değişebilir, D-Log çekiminde genellikle aşağı indirmek gerekir.

Doygunluğu arttırarak görüntüyü daha iyi inceleyebilirsiniz. Beyaz dengesini kontrol edip görüntünün ihtiyacına göre değiştirebilirsiniz. Bu aşamalar aslında sizin göz zevkinizle şekillenecektir. Diğer renk dengeleriyle de aynı şekilde oynayıp en uygun halini yakalamaya çalışabilirsiniz. Bu ayarları dilediğiniz kadar vakit harcayıp düzenleyebilirsiniz, bu size kalmış bir şeydir.

Kanalım:Tufan KOÇ